Coneixement al servei
de les persones i l’entorn

La universitat
que creix amb tu

Una universitat on
tu ets important

Qualitat acadèmica,
rigor científic

Català
News
  • 26.04.2018

    Avui s?ha presentat a l?Aula Magna de la UVic el 3r Congrés Català de la Cuina, que des d?ara i fins al maig de 2019, se celebrarà a diferents indrets de la geografia catalana. L?objectiu d?aquest congrés, segons han explicat avui el coordinador general, Màrius Rubiralta, i el president de la comissió territorial, Nandu Jubany, és consolidar el model de cuina i gastronomia catalanes com a fórmula d?èxit en el futur. L?acte ha estat presidit pel rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña. ?És un Congrés territorial que ens permetrà dedicar temps llarg i pacient a consolidar un teixit harmònic entre tots els actors implicats en la cuina catalana?, ha dit Màrius Rubiralta. Per al seva banda, Nandu Jubany ha afirmat que ?en vint-i-cinc anys l?ofici de cuiner ha canviat molt. Ara empenyem l?economia del país i darrere nostre també empenyen els pagesos i productors?. Per últim, el rector Jordi Montaña ha manifestat que ?des de la UVic volem que aquest congrés esdevingui una eina de planificació estratègica de futur?. L?any 2019 farà vint-i-cinc anys de la celebració del segon Congrés Català de la cuina i trenta-vuit del primer, que va ser impulsat per l?Institut Català de la Cuina. Durant tots aquests anys la cuina catalana i la gastronomia com a sector s?han convertit en un dels pilars socioeconòmics i culturals del país i tot un referent de la seva projecció internacional. Amb aquesta perspectiva, el congrés es planteja ara com s?ha de consolidar aquesta fórmula d?èxit, i com s?ha de fer per millorar-la i garantir-ne la continuïtat en el futur, tenint la vista posada en l?horitzó 2025. Per aquest motiu els eixos que el Congrés es proposa són la consolidació de la Cuina Catalana en el seu lideratge mundial; la definició del mapa dels actors de la cuina i la gastronomia catalanes; la definició i l?impuls d?una estratègia de país de cara l?Horitzó Gastronòmic 2025; i la definició de la fórmula d?èxit perquè sigui eina de planificació estratègica per als propers anys. El congrés s?organitzarà al voltant de cinc comissions que es corresponen a cinc àrees territorials: L?àrea Barcelona Metropolitana, l?Àrea de Barcelona-Comarques Centrals, l?àrea de Girona, l?àrea de Lleida i l?Aran i la de Tarragona i Terres de l?Ebre. Cada comissió territorial tindrà una universitat de referència del territori ?Universitat de Girona, Universitat de Lleida, Universitat Rovira i Virgili, Universitat de Vic-UCC i Universitat Oberta de Catalunya?, responsable de dinamitzar i aportar contingut acadèmic al congrés. Cada àrea territorial comptarà amb diferents comissions en les quals hi haurà representants de les institucions, empreses i actors i agents del territori. Quatre actes a l?àrea de Barcelona ? Comarques Centrals Liderats des de la UVic-UCC, està previst que mentre duri el congrés es portin a terme quatre activitats. La primera, que ha tingut lloc avui en el marc de l?eWeek, ha estat protagonitzada pel CEO i fundador de l?empresa MoodBytes.tech, Marcio Barradas, que ha explicat com la innovació i la tecnologia, i més concretament la impressió 3D, són un exemple de socialització tecnològica a la cuina posat al servei de l?alimentació saludable. Paral·lelament a la conferència, el xef Marc Currius del restaurant El Barecu de Vic ha portat a terme demostracions i tastets, en un espai obert d?experimentació sobre impressió d?aliments, tecnologia 3D i fabricació additiva. Els altres actes previstos giraran al voltant de diferents estudis acadèmics que estan en curs dins de l?activitat investigadora de la institució. Un d?ells, per exemple, explora l?interès d?aplicar a la formació en el camp de l?hostaleria la metodologia de la simulació, que és objecte d?un Màster Universitari que la UVic-UCC imparteix a Manresa. També es prepara una Jornada sobre la cuina tradicional avui i la necessitat de mantenir la seva relació amb el concepte de cuina catalana, per un costat, i amb la innovació tècnica i social que afecta, com és natural, també de manera decisiva el sector de la cuina. Aquesta activitat es pensa per a la primavera vinent i podria tenir com a seu la ciutat de Granollers. La comissió territorial de l?Àrea Barcelona ? Comarques centrals, presidida pel cuiner Nandu Jubany està formada per membres de les institucions més representatives del territori, administracions, gremis i empreses properes al sector de la cuina i de l?alimentació.

  • 26.04.2018

    La catorzena edició de l?e-week, la setmana digital a Vic, ha viscut aquest dijous la seva jornada central. Durant tot el dia han tingut lloc una desena d?activitats entre conferències i col·loquis, que han abordat el context de transformació digital en el qual es troba immersa la nostra societat, i que afecta tots els àmbits de la vida. Organitzada per la Universitat de Vic ? Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) amb l?Ajuntament de Vic, la e-week l?ha obert oficialment una sessió plenària presidida pel rector, Jordi Montaña, pel vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement, Jordi Villà, i per la directora del programa, Montse Casas.    El Mobile World Capital a Vic La conferència central d?aquesta e-week, a l?Aula Magna aquest matí, ha anat a càrrec de Carlos Grau, director general de Mobile World Capital Barcelona. Grau ha parlat de les quatre megatendències tecnològiques actuals i n?ha destacat el 5G pel ?salt disruptiu que suposa?. Segons ha explicat, aquesta nova tecnologia comporta oferir una ?ultra alta definició, minimitzar al màxim els temps d?espera i així poder oferir aplicacions per a l?àmbit sanitari i clínic o reduir el consum energètic en un 90%?. A més, ha assegurat que Barcelona i Catalunya estan preparades per poder ?liderar el desplegament del 5G per tot el món?, i en aquest sentit ha obert les portes perquè la recerca digital que fa la UVic-UCC s?hi sumi.   Jordi Basté: ?Les xarxes són un problema i la seva solució? El director i presentador de ?El Món a Rac1?, Jordi Basté, ha reflexionat sobre els reptes, oportunitats i problemes que suposen les xarxes socials per a la societat i la comunicació i les ha definit com ?el problema i la seva solució?. El periodista ha assegurat que viu ?totalment connectat? i que les xarxes socials han canviat la forma de comunicar i de fer política. En aquest sentit, ha assegurat que Twitter va evitar que es relatés el referèndum de l?1 d?octubre d?una manera ?esbiaixada?, però ha reclamat que el diàleg polític no se situï, només, en aquesta xarxa social, ja que ?no té ànima ni sentiments?. En aquest sentit, ha reconegut que a Twitter hi ha ?autocensura per la por a la reacció? i això, ha dit, ?és el pitjor que ens pot passar perquè guanyen els dolents?. Activitats del 17 d?abril al 4 de maig La e-week ja va començar el 17 d?abril amb una conferència-taller sobre formació i robòtica a càrrec de Sílvia Cardona, formadora en robòtica educativa, i acabarà el 4 de maig (12h, Sala Segimon Serrallonga) amb un acte de cloenda i amb la conferència ?Canvi cultural digital: transformant negocis?, que impartirà Aleix Valls, digital senior advisor de Colonial. Dimecres, les activitats es van centrar en l?àmbit de la salut digital. Una de les propostes va ser la taula rodona ?Competències en Salut digital per a nous professionals?, a la sala Mercè Torrents, que va servir per posar sobre la taula com la tecnologia digital ha fet canviar les relacions entre usuaris i professionals de la salut. Els ponents van explicar, amb exemples concrets, algunes de les eines innovadores que avui estan a l?abast els professionals de la salut i com aquests han d?adaptar-se al tracte amb uns usuaris cada com més empoderats i actius tecnològicament, que esperen poder participar de la presa de decisions. Aquesta tarda, Carles Sierra, vicedirector de l?Institut de Recerca d?Intel·ligència Artificial del CSIC (Consell Superior d?Investigacions Científiques), ha parlat de la intel·ligència artificial i dels seus límits en una conferència a la Sala Segimon Serrallonga. Sierra ha fet un repàs a la història d?aquesta disciplina i als seus àmbits d?aplicació, i ha destacat que actualment els avenços ?arriben de forma accelerada perquè es fan al ritme del finançament públic i privat, que és desorbitat?. El ponent també ha alertat de totes les qüestions ètiques que planteja el seu avenç i ha afirmat que ?el perill no és la intel·ligència artificial en si, sinó l?autonomia del sistema. I som els humans els que ens hem de fer preguntes i decidir on posem els límits?. També avui s?han fet conferències sobre transformació digital, dones creatives o l?smart classroom, és a dir, la integració de la dimensió ambiental, pedagògica i digital en els espais d?aprenentatge a l?escola. Durant tota la tarda, la e-week també ha acollit les activitats inaugurals a la Catalunya central dels actes del tercer Congrés Català de Cuina, així com el programa de les jornades de Mecatrònica i de Multimèdia que, sota el títol ?Una finestra al futur?, ha organitzat la Facultat de Ciències i Tecnologia.

  • 26.04.2018

    En el marc de l?e-week, la Càtedra TIC Salut (CESS), en col·laboració amb l'UHub, Servei a la Comunitat Universitària, ha organitzat la segona edició del projecte ?Parelles Digitals UVic-UCC?. De dimarts a dijous estudiants de tercer i quart de Secundària de l?escola Sagrat Cor de Vic han fet parella amb membres de l?Aula d?Extensió Universitària Gent Gran d?Osona. En total una cinquantena de persones s?han trobat cada tarda a la sala Mercè Torrents, en un espai distribuït i pensat per facilitar la interrelació personal i l?aprenentatge. En sessions de dues hores diàries, els joves han acompanyat la seva parella en l?adquisició de noves competències digitals en l?ús de l?smartphone o de la tauleta, adaptant-se a les inquietuds i necessitats de cadascú. ?Treballar en grups de dos ha permès que l?experiència d?aprenentatge mutu sigui propera i personalitzada, i ha creat molt bona sintonia entre les parelles que es van formar des del primer dia?, explica Eva Aumatell, coordinadora del projecte. Les parelles s?han creat tenint en compte el sistema operatiu dels dispositius de cada participant. Així, segons Aumatell, ?els dubtes s?han pogut resoldre amb molta facilitat i comoditat?. Entre les principals demandes dels sèniors hi havia saber fer àlbums de fotos, saber utilitzar i compartir vídeos a Youtube, entendre i utilitzar Instagram, enviar ubicacions o connectar-se a una xarxa wi-fi. Segons Eva Aumatell, els sèniors han valorat que ?l?experiència els ha permès guanyar seguretat en l?ús dels dispositius mòbils i coneixements que podran integrar en el seu dia a dia?, mentre que als joves ?els ha fet sentir bé poder ajudar la parella digital i els ha agradat l?oportunitat de fer-ho en un entorn universitari?. Aquest dijous, al finalitzar la darrera sessió de treball compartit, ha tingut lloc un acte de reconeixement a les parelles, a les quals s'ha lliurat un diploma de participació. Ara l?activitat continuarà amb un segon grup de 18 parelles digitals, formades per estudiants de l?Institut Pere Barnils de Centelles i per membres de l?Aula d?Extensió Universitària Gent Gran de Centelles, que es reuniran en aquest municipi els dies 9 i 16 de maig. El projecte compta amb la col·laboració dels ajuntaments de Vic i de Centelles i de l?empresa Isern Electrodomèstics.

  • 26.04.2018

    La professora col·laboradora de la Facultat de Ciències de la Salut d?UManresa, Eva Codinach, representarà la UVic-UCC en la final del concurs ?La teva tesi en quatre minuts? que convoquen la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i el Consell Interuniversitari de Catalunya. Codinach va guanyar la primera edició del concurs que es va dur a terme a la UVic-UCC i que van organitzar la Unitat de Divulgació Científica i l?Escola de Doctorat. La infermera i professora, doctoranda del programa de Cures Integrals i Serveis de Salut, va explicar el contingut de la seva tesi, titulada ?Factors associats al canvi en el consum d?alcohol, tabac i cànnabis en una cohort d?adolescents de la Catalunya Central (2012-2016)?, que dirigeixen els professors d?UManresa, Albert Espelt i Núria Obradors. A banda de representar la UVic-UCC en la final del concurs, com a guanyadora de la UVic-UCC tindrà la matrícula gratuïta per al programa de doctorat per al proper any. La final del concurs es farà a finals de juny.   Periode de publicació: dijous, 26 abril, 2018 Llengua Català

  • 25.04.2018

    Som a l?oficina d?una notaria. Hi ha un cadàver mig estirat en un sofà, papers i altres objectes per terra, senyals d?una discussió violenta, un contracte de compra-venda sobre la taula, una pistola a la paperera? Els veïns han sentit una discussió, crits i trets, i han vist una persona que sortia corrents. De seguida arriben els mossos d?esquadra de la Unitat de Seguretat Ciutadana i acordonen la zona mentre esperen l?arribada de la policia científica. Aquesta podria ser la descripció de l?escena d?un crim, o també d?una classe de Periodisme. Concretament de la sessió pràctica que l?alumnat de quart de la UVic-UCC va fer divendres passat. La classe la va impartir Roger Heredia, caporal de la Divisió de Policia Científica del Cos de Mossos d?Esquadra, i va consistir en una simulació de cobertura de crisis amb material real i maniquins. Els estudiants van posar-se a la pell dels policies i van entrar a l?escena del crim per treballar-hi com si fossin agents de veritat: vestits com ells, van prendre fotografies en un ordre concret, van indiciar els objectes que podrien ser significatius per a la investigació, van buscar mostres d?ADN, van recollir els indicis i van aprendre a buscar-hi empremtes digitals mitjançant reactius físics i mecànics. La sessió pretenia aproximar l?alumnat a la realitat de la policia científica per preparar-los per a l?exercici professional. ?És fonamental que els periodistes coneguin els límits judicials i morals que no han de creuar mai?, va explicar Heredia als estudiants. Entre d?altres coses els va recordar que, ?en casos on s?ha perdut una vida humana, la confidencialitat i el respecte per la víctima i la família són vitals?, com també ho són ?seguir els tempos de la investigació policial, entendre que el jutge és qui ha de tenir la informació en primer lloc o saber que si creuen el perímetre policial, a part d?incórrer en un delicte, poden malmetre proves del crim?. Per això, considera el caporal, ?posar-se al lloc de la policia científica i entendre els procediments, tècniques i ritmes amb què treballa pot ajudar els periodistes a no creuar la línia del que és correcte i decent?. La classe es va dur a terme dins el ?Taller de producció de comunicació?, una assignatura de caràcter molt pràctic que s?emmarca en el programa Live Creativity de la Facultat d?Empresa i Comunicació (FEC). ?Aquesta metodologia orienta els estudis cap a situacions pràctiques pròpies del mercat laboral?, recordava divendres el vicedegà de la FEC, Xavier Ginesta, segons el qual això és especialment clau en el cas dels alumnes de darrer curs: ?Tenir un contacte permanent i real amb el mercat laboral els prepara millor pel que es trobaran en breu i fomenta la seva ocupabilitat?.

  • 25.04.2018

    Eva Codinach, doctoranda del programa de Cures Integrals i Serveis de Salut de la UVic-UCC, ha estat la guanyadora del primer concurs ?La teva tesi en 4 minuts? de la Universitat, que va tenir lloc divendres 20 d?abril a la sala Segimon Serrallonga de la UVic. Codinach, que és diplomada en infermeria, va presentar la seva tesi ?Factors associats al canvi en el consum d?alcohol, tabac i cànnabis en una cohort d?adolescents de la Catalunya central (2012-2016)?, dirigida per la Dra. Núria Obradors i el Dr. Albert Espelt. El jurat la va premiar per la capacitat de ?comunicar de forma amena, ordenada, amb base metodològica i atractiva? la seva investigació.   Els criteris de valoració de les presentacions eren la capacitat de síntesi i estructuració de la presentació, les habilitats comunicatives verbals i les no verbals. El públic assistent a la convocatòria, que era oberta, també va poder votar la millor presentació de tesi. En aquest cas, la menció honorífica va ser per la doctoranda del programa de Traducció, Gènere i Estudis Culturals Anna Dot, que està redactant la tesi ?Art i traducció en l?era digital?, dirigida per la Dra. Pilar Godayol. El concurs ?La teva tesi en 4 minuts?, organitzat per la Unitat de Divulgació Científica i per l?Escola de Doctorat de la UVic-UCC, estava adreçat als estudiants de doctorat de la Universitat amb l?objectiu d?explicar a la ciutadania el desenvolupament de la seva recerca en una intervenció breu i accessible. Codinach tindrà la matrícula gratuïta al programa de doctorat per al proper any, i a més representarà la UVic-UCC al concurs ?Tesis en 4 minuts? de Catalunya, que organitzen la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i el Consell Interuniversitari de Catalunya, on participaran totes les universitats catalanes.

1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
Agenda